Telefon rezervari: +40756 363 454
 

Un nou articol pe blogdecalatorii.ro despre judetul Gorj si Casa Cartianu

La invitația Fundației Amfiteatru am participat în perioada 3-6 apilie 2014 la un info-trip organizat în jurul Forumului Internațional – Turism Responsabil și Dezvoltare Rurală pentru vizitarea județelor Vâlcea și Gorj. Bineînțeles că 4 zile vor fi mereu insuficiente pentru descoperirea unor regiuni cu un potențial turistic atât de bogat, însă au fost punctate obiective turistice importante și am reușit să ne reamintim importanța turismului rural, atât pentru noi care trăim printre betoane, dar și pentru turiștii străini cărora li se pare desprins din altă lume.

Cula Cartianu are astăzi înfățișarea unei case, datorită intervențiilor și adăugirilor care s-au făcut pe parcurs. Construita in anul 1760 este reprezentativa pentru culele oltenesti, adapostind in prezent Muzeul de Etnografie și Artă Populară Gorjeana. Este foarte interesantă de vizitat mai ales datorită poveștilor pe care cei din familia Cartianu le spun turiștilor (povești chiar din neamul lor, de la bunici, străbunici și alte rude)

Casa Cartianu (aflata in vecinatate), este unul din cele mai reprezentative monumente de arhitectura populara romaneasca, datata pe la sfarsitul secolului XVIII, fiind o casa boiereasca care a fost la origine locuinta fortificata (cula olteneasca). Cladirea este dispusa pe trei nivele, nota de unicitate a monumentului e data de salba de pridvoare de influenta albaneza, construite dupa 1821 pe toate laturile, cat si de scarile de acces care realizeaza legatura pe verticala. Au calcat pragul casei-cula Cartianu regele Carol al II-lea, Gheorghe Tattarescu, Barbu Stefanescu- Delavrancea. Aici functioneaza astazi un muzeu al costumului popular din zona Gorjului, cladirea fiind inscrisa pe Lista monumentelor istorice de valoare nationala exceptionala

http://blogdecalatorii.ro/judetele-valcea-si-gorj-bijuterii-ale-turismului-romanesc/

Rezerva Camera

Trimiteti-ne un mesaj     cu tipul camerei dorit, numarul de persoane si data sosirii si va vom contacta.